For Sama

For Sama

Duur
100 minuten
Genre
Documentaire
Regie
Waad al-Kateab, Edward Watts
Cast
Sama Al-Khateab, Hamza Al-Khateab, Waad al-Kateab
datum release:28 oktober 2020

“For Sama” is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

Er gebeurt veel in die vijf jaar: de hoopgevende revolutie wordt neergeslagen, de stad belegerd en continu gebombardeerd. Al-Kateab filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en dreiging met handheld camera, soms als bijna-slachtoffer. Ze ziet de gevolgen van dichtbij: haar man werkt als arts in een van de weinige overgebleven ziekenhuizen in de stad. Binnen de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog ervaren we met haar de onzekere toekomst voor haar kind.

“For Sama” toont de Syrische tragedie van binnenuit. Het commentaar daarop bereikt ons als een brief van een moeder aan haar kind. Veel dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen.

De naam Sama - hemel - herinnert aan de dood die continu vanuit de lucht op de loer licht, maar staat ook voor hoop: het uitkijken naar een betere wereld voor de kinderen van Syrië. 'For Sama' is een radicaal empathische film, waarin de liefde het haalt op de allesvernietigende kracht van oorlog. De documentaire won tal van prijzen waaronder de BAFTA voor beste documentaire (2020) en L'oeil d'or op het Cannes Film Festival (2019).

 

"For Sama" is meer dan een film. "For Sama" is de realiteit die je om de oren slaat.

 

Een critics-rating van maar liefst 99% op www.rottentomatoes.com.